KINESISTEN VERSUS OSTEOPATEN
Nieuwe alinea
Elke week krijg ik meermaals de vraag wat nu juist het verschil is tussen kinesitherapie en osteopathie. Bij deze probeer ik u enkele relevante gelijkenissen en verschillen te presenteren.
Ik ben niet afgestudeerd als kinesist maar heb wel eerst 4 jaar kinesitherapie gestudeerd voor ik 5 jaar osteopathie ben beginnen doen. Het kan dus zeer zeker zijn dat ik me vergis in enkele van deze weetjes. Het is mijn bedoeling om mensen iets bij te brengen (niet om de wijsneus uit te hangen), verbeter mij dus gerust indien er opmerkingen of suggesties zijn!
Gelijkenissen | Verschillen | |
---|---|---|
Mechanisch werken op het lichaam | Kinesist gebruikt naast manuele technieken ook oefentherapie, dry needling, elektrotherapie, etc | Osteopaat gebruikt meestal enkel manuele technieken (kan aangevuld worden met dry needling of andere specialisaties) |
Master diploma | Kinesist is erkend in België en werkt op doorverwijzing van de huisarts | Osteopathie is niet erkend in België. Hier is dan ook geen doorverwijzing nodig. |
Manuele technieken, hands on | Kinesist werkt eerder pariëtaal, hoewel dit kan wijzigen door specialisaties | Osteopaat werkt meestal gedeeltelijk pariëtaal, visceraal en/of cranio-sacraal afhankelijk van de klacht |
Gelijkenissen
- We zijn beiden mecaniciens van het lichaam en proberen dan ook uw klacht zo goed mogelijk te repareren met verschillende sleutels die momenteel in de wetenschap het best onderzocht zijn.
- We zijn beiden afgestudeerd met een master diploma om kritisch te kunnen omgaan met de literatuur die we aangeleerd krijgen. Zo kunnen we deze info efficiënt gebruiken om uw pijn te bestrijden.
- We werken beide hands on, dit wil zeggen: met onze handen op uw lichaam. (stinkaards zijn bij deze gewaarschuwd)
- We gebruiken beiden mobilisaties, stretch oefeningen en/of manipulaties om weefsels mobiel en/of ontspannen te krijgen.
- Een kinesist zal hier aanvullend ook oefentherapie voor gebruiken. Je krijgt dan gericht enkele oefeningen die zwakke zones zullen versterken of beperkte mobiliteit zal verbeteren.
- Manipulaties zijn een vast onderdeel in de opleiding van osteopathie en is een afstudeerrichting voor kinesitherapie (manuele kinesitherapie). Deze worden vaak achteraf in bijscholingen door zowel kinesisten als osteopaten uitgebreid of geperfectioneerd dus kunnen door beide partijen veilig uitgevoerd worden. Aangezien manipulaties niet altijd nodig zijn, gaan we deze tool ook niet altijd gebruiken.
- We onderzoeken – behandelen – evalueren. Bij elke behandeling zullen verschillende testjes gebeuren, gevolgd door behandeltechnieken om tot slot te kijken of deze technieken het resultaat van de eerste test verbeterd hebben en zo mogelijks ook uw pijnklacht.
Gelijkenissen met verschil
- We zoeken beiden naar mobiliteitsverlies of spanning in het lichaam dat mogelijks uw klacht uitlokt. Kinesisten doen dit in het pariëtaal systeem, zij kunnen de beweeglijkheid en/of de spanning testen van alle spieren en gewrichten in het lichaam (lees als nek, rug, schouder, heup, knie, voet, etc). Osteopaten doen dit, naast het pariëtaal systeem, ook voor het visceraal -en het cranio-sacraal systeem. Dit wil zeggen dat we de beweeglijkheid en de spanning rondom organen en rond de schedel gaan overlopen in functie van hun omliggende spieren en gewrichten. In de praktijk kan spanning rond deze 2 bijkomende systemen resulteren in constipatie, zuuroprispingen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, duizeligheid, uitstralingspijn in been of arm en nog veel meer.
- Een kinesist werkt meestal op doorverwijzing van de huisarts. De huisarts bepaalt grotendeels de zone waar gewerkt dient te worden en kan enkele behandeltechnieken voorstellen. De kinesist zal met zijn ervaring deze technieken aanvullen of aanpassen voor een efficiënte behandeling. Een duidelijk en kort verhaal. Voor osteopathie ligt het net iets anders. Er is geen erkenning waardoor een osteopaat niet werkt op doorverwijzing. Dit geeft ons de ruimte om de eerder genoemde 3 systemen (pariëtaal, visceraal en cranio-sacraal) te onderzoeken en te behandelen. Dit heeft ook als keerzijde dat iedereen osteopathie kan uitoefenen, ook zonder diploma. Osteopaten met een diploma, beschikken steeds over een D.O. diploma. Meestal vind je dit terug op de website of achter de naam van je osteopaat.
Deze tekst maakt u niet alleen wijzer op zondag maar wil u informeren over onze medische achtergrond, onze visie en tot slot ook waarmee u bij ons terecht kan.
Wij helpen u graag verder!
Fijne zondag nog,
Niels Bogaerts
O’lijf Gent – Osteopathie –